Haggis: Skotská kulinářská lahůdka není pro každého, přitom něco podobného jíme i u nás

Foto: Pixabay

Haggis je neodmyslitelnou součástí skotské kuchyně a pro místní obyvatele znamená více než jen jídlo. Je spojené s historií a tradicí. Mnoho turistů, dokonce i z Česka, se ho bojí jíst, přitom u nás jíme podobná jídla.


Haggis je národní skotské jídlo, jehož základem jsou ovčí vnitřnosti. Tedy především srdce, játra a plíce. K tomu se přidává cibule, koření, ovčí lůj a kroupy. Směs se potom vaří v ovčím žaludku a servíruje se především při svátku narození básníka Roberta Burnse (25. ledna) a ke svátku svatého Ondřeje 30. listopadu. Zdá se vám složení jídla podivné? Dokonce tak podivné, že byste se báli takové jídlo ochutnat? Proč? Vždyť i u nás máme něco podobného. Říkáme tomu tlačenka. A když si dáte dobrou tlačenku, také ji dostanete v žaludku. A jaká to je dobrota. Je ale pravda, že když do Česka přijede cizinec a zjistí, z čeho se tlačenka skládá, málokdy si ji dá. A stejně to máme asi i my s haggisem.

První haggis se vařil již v 15. století

Jak vlastně haggis vznikl? Haggis má bohatou historii, ačkoliv jeho původ není zcela jasný. První zmínky o něm pochází již z 15. století, přičemž někteří historici tvrdí, že pochází ze středověké Anglie. Skutečně slavným se stal ale až v 18. století a postupně se stal ikonou skotské kuchyně. Tento pokrm vznikl jako ekonomický způsob, jak využít všechny části masa a vnitřností do jídla, které má jedinečnou chuť a texturu. Podává se většinou se šťouchanými brambory, nebo s tuřínem. Skvělé je zapít ho místním černým pivem.

Receptů je mnoho

Především v chudých a odlehlých oblastech Skotska bylo tohle jídlo považováno za skvělý zdroj bílkovin i tuků. Místní do něj mnohdy přidávali i další ingredience, jako například brambory, mrkev a další zeleninu. Co vesnice nebo stavení, to trošku upravený recept na haggis. A každý tvrdí, že právě ten jeho je ten nejlepší.

Nebojte se ochutnat

Kdo by chtěl ve Skotsku ochutnat tuhle specialitu, nemusí čekat až na zmíněné svátky. V mnoha domácnostech se různé varianty této pochutiny podávají i k snídani. Jestliže budete během vaší cesty po Skotsku bydlet u místních lidí, je velice pravděpodobné, že kromě obligátních fazolí, slaniny, pečených žampiónů a míchaných vajíček, dostanete na talíři i něco, co vypadá jako náš český prejt, Ano, to je haggis. Nebojte se ho vyzkoušet, chutná báječně. Jen nesmíte přemýšlet, z čeho je vyroben.

Ochutnali jste někdy haggis? Napište nám do diskuze

Kam na dovolenou? Jak si zařídit víza? Kde najít levné ubytování? Jak si koupit levné letenky? Jak zaplatit dálniční mýto? To vše a ještě mnohem více zjistíte na našem webu Cesty a výlety

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.testyojetin.cz 

www.cartrax.cz

 


CestyAvylety.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Provozovatelem webu www.cestyavylety.cz je CarTrax, s.r.o., IČO: 10827226 se sídlem Praha 1, Rybná 716/24. Obsah internetových stránek www.cestyavylety.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2022 Cestyavylety.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.