Svatomartinskou husu za šest stovek, nebo za stejné peníze pořádný steak, který ani nesníte?

Foto: Veronika Malá

Tradiční listopadové hodování u husičky, zelíčka a oroseného pivečka může letos přijít o hodně dráž než kvalitní hovězí steak a láhev červeného vína.


Svátek svatého Martina se v různých evropských státech slaví jinak. U nás se oslavy pojí především s chutnou pečínkou, nejčastěji do zlatova upečenou husou. Proč právě husou? Není to úplně zřejmé, ale podle jedné legendy je to proto, že husy rušily svatého Martina při jeho kázání, a tak teď za svoji nekázeň pykají na pekáči. V minulosti to také velmi často bývalo poslední masité jídlo před Vánoci. Svátek svatého Martina totiž předchází adventu, tedy období půstu.

Porci mastné husy se zelím a knedlíky za 590 korun? To si vážně nedám. Vždyť za ty peníze lze mít na talíři pěknou porci mnohem kvalitnějšího masa
Michal H.; Praha

Zatímco v minulosti byla husa svátečním jídlem, po roce 1989 se husa celkem běžně připravovala k nedělním obědům. Jenže tyhle časy jsou pravděpodobně dávno pryč. V současné době se totiž husa stává poměrně luxusním  zbožím, které si cenou nezadá s kvalitním vyzrálým hovězím steakem, nebo například mořskými plody. Když se navíc vezme v potaz, že je to poměrně tučné a nezdravé jídlo, nelze se divit, že někdo vymění letošní Svatomartinskou husu třeba právě za perfektně připravený steak.

Podle některých hostinských totiž letošní cena za 1 kg husy může přijít i na více než 300 korun, z čehož vyplývá, že porce by zákazníka, včetně zelí a knedlíků, přišla na nějakých 600 korun. A to může být i pro zaryté fanoušky této tučné drůbeže už opravdu hodně. Relativně vysokou cenu potvrzují například i nabídky na jednom z největších slevových portálů, kde Svatomartinská husa pro dvě osoby i se sklenkou vína přijde na cca 1.300,-Kč.

Za takovou cenu se ale dají pořídit i dvě porce 400g steaku z pravé svíčkové, pečenými brambory, zeleninou a láhví červeného vína. Za takovou cenu se samozřejmě jedná o maso z kvalitních malochovů. V supermarketech se svíčková dá koupit určitě i levněji. Ano, rozumíme tomu, svíčková není husa a naopak. Záleží tak pouze na chuti a preferencích každého jedlíka, čemu dá přednost.

Česká klasika, nebo kvalitní hovězí steak? Čemu byste dali přednost, kdyby obě jídla byla za stejnou cenu? Napište nám do diskuze.

Kam na dovolenou? Jak si zařídit víza? Kde najít levné ubytování? Jak si koupit levné letenky? Jak zaplatit dálniční mýto? To vše a ještě mnohem více zjistíte na našem webu Cesty a výlety

Podívejte se i na naše další weby:

www.cryptonews.cz

www.testyojetin.cz 

www.cartrax.cz

 


CestyAvylety.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cestyavylety.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Provozovatelem webu www.cestyavylety.cz je CarTrax, s.r.o., IČO: 10827226 se sídlem Praha 1, Rybná 716/24. Obsah internetových stránek www.cestyavylety.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2022 Cestyavylety.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.