„Buřtguláš“, nebo smažený květák – dříve česká nouzovka, dnes v podstatě luxusní jídlo

Foto: Veronika Malá; Vít S.

Kilogram buřtů za 290 korun, nebo kilogram květáku za téměř 90 korun. To je bohužel realita dnešních dní. Dříve levné večeře, tedy smažený květák, nebo třeba „buřtguláš“, se dnes stávají téměř luxusním jídlem.


Následující text je názorovým komentářem redakce webu www.cestyavylety.cz

Návštěva obchodu s potravinami se v poslední době stává poměrně náročnou adrenalinovou záležitostí. Ceny potravin rostou do závratných výšin a i kdysi levné potraviny jsou nyní dražší i o desítky procent. Kdo si například ještě před pár měsíci dával z úsporných důvodů k večeři třeba tradiční „buřtguláš“, nebo smažený květák, ten se asi nestačí divit.

Koupila jsem si šest buřtů, pokladní mi naúčtovala 196 korun. Za to jsem dřív měla pravou svíčkovou
Marie Volfová; Praha

Kilo kvalitních špekáčků dnes stojí neuvěřitelných až 289,- korun (zdroj: kosik.cz), jeden květák na trhu klidně i za stokorunu. Přidejte k tomu brambory, ke květáku tatarku, nebo okurkový salát a zjistíte, že zatímco dříve byl za stejné peníze stůl plný řízků, dnes je to sotva ten guláš z buřtů, nebo dietní smažený květák.

S cenou vstupních potravin se ale nepotýkají pouze domácnosti. V problémech jsou i některé hospody, jídelny a restaurace. „Květák teď vůbec neděláme, to by bylo neprodejné jídlo“, popisuje situaci Vít S. z Prahy, který už 15 let provozuje restauraci na Praze 10. Jenže jak sám říká, nejde jen o květák: „Neděláme teď ani smažený sýr. Dřív to byla hitovka, ale dnes bychom ho museli prodávat za nějakých 150 korun, což je pro naše zákazníky už hodně. Nejvíc teď jde sekaná s bramborovou kaší“, říká Vít.

Zdražila také různá asijská bistra v nákupních centrech. „Rád jsem si dával polévku Pho“, řekl nám u stolku v nákupním centru Černý Most strávník, který si nepřál zveřejnit své jméno, a pokračoval: „Stála 149,- korun, potom 169,- korun, no a teď je o další dvacetikorunu dražší. Taky tady je podle mě teď méně lidí, než před pár měsíci“, uzavírá.

Podle některých provozovatelů penziónů, hospod, nebo hotýlků ukončí letos svoji činnost až dvacet procent z nich: „Lidé začali šetřit. Místo dvou nocí začali objednávat jenom jednu. Polopenze se změnily pouze na snídaně, rušily se rezervace“, vypočítává provozovatel penziónu v Jizerských horách. „Do toho nám zvedli cenu energií, takže jsme museli zrušit provoz sauny, na hypotéce teď platíme o 17 tisíc více, narostly ceny surovin a také se nám zvedly splátky na úvěr, který jsme použili na vybavení nové kuchyně. V podstatě během několika týdnů se nám úplně otočilo cashflow“, říká hospodský, který se rozhodl s podnikáním skončit.

Jak vnímáte současné ceny jídel v českých restauracích? Napište nám do diskuze.

Kam na dovolenou? Jak si zařídit víza? Kde najít levné ubytování? Jak si koupit levné letenky? Jak zaplatit dálniční mýto? To vše a ještě mnohem více zjistíte na našem webu Cesty a výlety

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.testyojetin.cz 

www.cartrax.cz

 


CestyAvylety.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Provozovatelem webu www.cestyavylety.cz je CarTrax, s.r.o., IČO: 10827226 se sídlem Praha 1, Rybná 716/24. Obsah internetových stránek www.cestyavylety.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2022 Cestyavylety.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.