Návštěva Hanoje je fantastický zážitek. Nejen kulinářský. Autentická asijská kuchyně je prostě nepřekonatelná. Vietnamci si ale zase často chtějí pochutnat na evropských „specialitách“. Třeba na „smažáku“.
Kdo někdy navštívil Asii, jistě nám dá za pravdu, že kromě přírodních krás je místní kuchyně dalším ze skvělých zážitků, které lze ve Vietnamu, Thajsku, nebo třeba Kambodži získat. S klasickou „čínou“ v umělohmotné krabičce, kterou známe z českých nákupních center, to samozřejmě nemá vůbec nic společného. Ani ty lepší vietnamské restaurace a bistra, kterých je v Praze čím dál tím víc, nemohou autentické kuchyni konkurovat. Některé suroviny prostě v ČR nemají ani Asiaté, případně jsou jen konzervované, nebo mražené.
Taky kde by se v ČR vzaly například čerstvé krevety, ráno utržené mango, nebo například vynikající yuzu. Skvělou vietnamskou kuchyni lze sice ochutnat například v pražské tržnici SaPa, ale originál je samozřejmě originál. A vůbec nejhorší je, když se asijskou kuchyni snaží vařit venkovský kuchař, který si nastudoval recept v nějakém televizním pořadu. Metoda „čím víc sojovky, tím víc Kung Pao“, už dávno nefunguje. I když asi jak kde…
Stejně tak to ale funguje i opačně. I Asiaté mají rádi zahraniční kuchyni. O italské, nebo francouzské restaurace tak není například v Hanoji nouze. Jsou pochopitelně poměrně drahé, takže večeři si v takovém podniku nemůže dovolit každý. Překvapivě to platí i o „české“ hospodě, na kterou jsme v Hanoji narazili. Po skoro měsíčním putování po Asii jsme si řekli, že by bramborák, smažák, nebo třeba řízek docela bodl, a tak jsme vešli dovnitř.
A to bylo překvapení. Klasický asijský styl restaurace nás nezaskočil. Jídelní lístek ale ano. Z českých jídel byl k dispozici pouze řízek a smažený sýr. Dali jsme si oboje, k tomu dvě láhvové „plzničky“ a panáka Becherovky. Zatímco pivo a likér byly originál, smažený sýr i řízek byly „šmrncnuté“ asijskou kuchyní. K řízku jsme tak například dostali sójovou a chilli omáčku, smažený sýr byl potom nakrájený na kostičky a jedl se pochopitelně hůlkami. A teď ta největší pecka. I když jsou sýry ve Vietnamu drahé, trojúhelníček smažáku za 300 korun nás přeci jen trochu překvapil. Řízek stál cca stejně, ale bylo to alespoň maso. Jen pro kontext – výtečné jídlo s polévkou, pivem a vietnamskou kávou pořídíte v Hanoji většinou do 100 korun.
Zkusili jste někdy v Asii českou restauraci? Napište nám do diskuze.