Špagety s rajčatovou omáčkou a strouhaným sýrem bývala spolehlivá „nouzovka“. Dnes je to skoro luxus

Italské špagety
Foto: Pixabay

Rychlá a levná večeře s nádechem Itálie. Špagety s kečupem, nebo jednoduchou rajčatovou omáčkou, sypané strouhaným eidamem. Kdysi levná večeře teď už ale rozhodně není pro každého.


Ceny potravin bohužel nepřestávají stále překvapovat. Kdo si chce v současné době udělat nějakou teplou a levnou večeři, většinou se s cenou pod 50 korun za porci nedostane. A to ani v případě kdysi stále tolik oblíbených, byť „obyčejných“, špaget s kečupem, případně rajčatovou omáčkou, posypané strouhaným sýrem. Děti tohle jídlo milují. Milují ho i hospodyňky, protože je hotové za pár minut. Navíc, tohle jídlo má původ ve slunné Itálii a vždy tak trochu navodí pohodovou atmosféru u italského stolu. Jenže nejen v italské restauraci, ale už ani podomácku připravené, posypané obyčejným eidamem místo parmezánu, to dnes není žádná láce.

Rychlé špagety s rajčatovou omáčkou

Zkusili jsme si tuhle „studentskou“ večeři uvařit. Rozhodli jsme se pro „českou“ variantu. Takže jsme zvolili eidam místo parmezánu a vynechali jsme bazalku. Potraviny jsme kupovali na online marketu, který aktuálně nabízel dopravu za 69,- korun. Do obchodu byste stejně museli nějak jet. Autem, nebo tramvají a ještě tím trávit čas, takže doprava za 69,- Kč nám přišla jako dobrá „investice“. Objednávali jsme potraviny pro přípravu čtyř porcí. Takže 500 g semolinových špaget za 60,- korun, sklenici drcených a loupaných rajčat (680 g) za 57,- korun, hlavičku bílého česneku za 20,- korun a 300 gramů strouhaného šumavského eidamu za 90,- korun.

Eidam nebo parmezán?

Celkem i s dopravou nás tedy nákup přišel na 296,- korun. Kdo by chtěl ještě bazalku, připlatil by si dalších 49,- korun za květináček této bylinky, a v případě, že by eidam nebyl dost „nóbl“, a strávnici by trvali na parmezánu, připlatili by si dalších 160,- korun za 200 gramů této sýrové lahůdky. Pak by si samozřejmě mohli z nákupu odečíst eidam za 90,- korun. Takový nákup by tedy potom přišel na 415,- korun jen na surovinách.

Recept na levnou večeři ?

Pak je tu nějaký čas na přípravu, řekněme 30 – 45 minut a nějaká spotřebovaná energie na uvaření. I kdybychom tyto položky nepočítali, vyjde při lepší variantě s parmezánem jedna porce na cca stokorunu, při „české“ variantě s eidamem na přijatelnějších 74 korun. Kde jsou ty časy, kdy se za podobnou cenu najedla touto skvělou večeří celá rodina.

Máte nějaký zajímavý tip na teplou večeři pro 4 lidi v celkové ceně do 300 korun? Napište nám do diskuze. Rádi váš tip uveřejníme. A jestli se vám náš článek líbil, sdílejte ho, prosíme, dál. Děkujeme.

Kam na dovolenou? Jak si zařídit víza? Kde najít levné ubytování? Jak si koupit levné letenky? Jak zaplatit dálniční mýto? To vše a ještě mnohem více zjistíte na našem webu Cesty a výlety

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.testyojetin.cz 

www.cartrax.cz

 


CestyAvylety.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Provozovatelem webu www.cestyavylety.cz je CarTrax, s.r.o., IČO: 10827226 se sídlem Praha 1, Rybná 716/24. Obsah internetových stránek www.cestyavylety.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2022 Cestyavylety.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.