Grilovací sezóna začíná. Na krkovičku ale zapomeňte. Losos na pomerančích a pečené papriky z vás udělají bohy

Grilovaný losos s pečenými paprikami
Foto: Veronika Malá

Teploty nad 20 stupňů lákají nejen k výletům, ale také k prvním zahradním grilovačkám. Letos ale zkuste zapomenout na klasickou krkovičku. Parádu uděláte třeba s lososem na pomerančích a s pečenými paprikami.


Už se těšíte na první grilovačku? Nedivíme se. Počasí k zahradnímu posezení přímo vybízí, takže není na co čekat. Stačí připravit gril, dokoupit brikety, plyn, nebo dřevěné uhlí, zkontrolovat, zda vše funguje a nechybí nějaké grilovací náčiní, a hurá na to. Co ale připravit na první zahradní party? Klasickou krkovičku? Proč ne, nedá se na tom nic zkazit. Ale není to trochu nuda? Co zkusit třeba lososa na pomerančích a k tomu pečené papriky?

Recept to není vůbec složitý, ale vyžaduje trochu přípravy. Lososa je nejlepší připravit si den předem. Pak vám zaručujeme, že budete vyhlášeni za „grilmajstra“ sezóny. A jak rybu připravit?

Nejlepší je koupit celý filet. Vyjde to nejlevněji a velice dobře se takový filet griluje. Jestli je vás ale málo, není problém připravit i jednotlivé porce. Připravte si nějakou vhodnou nádobu, do které se ryba, ať již v celku, nebo naporcovaná, vejde. Vymačkejte šťávu ze dvou pomerančů a nalijte ji do nádoby. Přidejte polévkovou lžičku sójové omáčky, dvě polévkové lžíce medu a nadrobno nasekanou chilli papričku. Kdo nemá rád pikantní chuť, může papričku vynechat. Směs pořádně promíchejte, rybu do ní kůží dolů položte a uložte přes noc do chladničky.

Jako příloha budou skvělé pečené papriky. Kupte balení s barevnými paprikami, ať to na talíři hezky vypadá. Papriky rozkrojte, vyloupněte jadřinec a naložte přes noc do nádoby s olivovým olejem, česnekem a rozmarýnem. Papriky lze dát i do igelitového sáčku s uzavíratelným „zipem“. V sáčku lépe natáhnou olej.

Rozpalte gril a nemáte-li originální plát, položte na polovinu roštu obyčejnou žulovou desku. Ve stavebninách stojí pár korun. Pod desku však nedávejte žhavé uhlí, mohla by prasknout. Uhlí nahrňte do druhé části grilu, nad kterou dáte rošt. Na rošt potom položte jednotlivé kusy paprik. Papriky dejte na gril cca o 15 minut dříve, než rybu. Budou se dělat déle.

Přibližně po patnácti minutách papriky z grilu sundejte, oloupejte a dejte je do zbytku olivového oleje. Nádobu uzavřete a nechte pracovat čas. Zatímco se budou horké papriky snoubit s olivovým olejem, potřete grilovací desku olivovým olejem a položte na ni okapanou rybu. Losos se nepropéká, ale ne každý má takovou úpravu rád. Rybu si proto udělejte podle svého.

Porce ryby dejte na talíř, přidejte opečené papriky, nalijte si sklenku dobrého bílého vína a užijte si skvělou chuť.

Máte nějaký vlastní recept na zajímavou grilovačku? Napište nám do diskuze

Kam na dovolenou? Jak si zařídit víza? Kde najít levné ubytování? Jak si koupit levné letenky? Jak zaplatit dálniční mýto? To vše a ještě mnohem více zjistíte na našem webu Cesty a výlety

Podívejte se i na naše další weby:

www.life24.cz

www.testyojetin.cz 

www.cartrax.cz

 


CestyAvylety.cz 

CarTrax, s.r.o.
Rybná 716/24
110 00   Praha 1 

IČO: 10827226
Šéfredaktor: Pavel Foltýn
info@cartrax.cz 

Ochrana soukromí

Nastavení soukromí

Provozovatelem webu www.cestyavylety.cz je CarTrax, s.r.o., IČO: 10827226 se sídlem Praha 1, Rybná 716/24. Obsah internetových stránek www.cestyavylety.cz (dále jen „Web“) jakož i jejich celkový vzhled, a to včetně loga a jeho částí, jsou autorským dílem ve smyslu zákona č. 121/2000 Sb. (Autorský zákon). Web zároveň obsahuje vyobrazení ochranných známek a audiovizuální obsah, jehož vlastníkem a/nebo oprávněným uživatelem je Provozovatel. Provozovatel je tak v souladu se zákonem. č. 121/2000 Sb. oprávněn vykonávat veškerá majetková práva k Webu. Jakékoliv užití textového, grafického nebo audiovizuálního obsahu Webu jinak, než v případech výslovně vymezených zákonem, zejména pak užití obsahu formou šíření, kopírování, napodobování nebo jiného zpracování, je bez písemného souhlasu Provozovatele zakázáno.
© 2022 Cestyavylety.cz. All Rights Reserved. Created by BestSite. Powered by Tele3.