Návštěva kavárny v hotelu Sacher patří mezi základní povinnosti každého návštěvníka Vídně. Bez rezervace se ale může snadno stát, že tam tenhle proslulý dort vůbec neochutnáte. Fronty jsou tu na denním pořádku
Ani proslulý hotel Sacher se v souvislosti s pandemií Covid 19 nevyhnul úbytku návštěvníků. Vše se ale vrací do starých kolejí, a tak kdo by si chtěl ve světoznámé kavárně pochutnat na proslulém čokoládovém dortu Sacher, neměl by podcenit možnost rezervace místa. Jinak se totiž může velice snadno stát, že ve frontě před kavárnou stráví čekáním i více než dvě hodiny. Ne, že by takové čekání nestálo za to, ale je to škoda. Obzvláště, když venku není ještě nejtepleji.
A víte, jak vlastně proslulý Sacherův dort vznikl? Je to jedinečný zákusek, který se podobá klasickému čokoládovému dortu, ale uvnitř je meruňková marmeláda a celý dort je politý čokoládovou polevou. Dort vymyslel v roce 1832 teprve šestnáctiletý učeň Franz Sacher, který byl ve druhém učňovském ročníku na dvoře knížete Metternicha.
Různé napodobeniny dortu lze koupit v kavárnách a cukrárnách po celém světě, ale právě a pouze v hotelu Sacher lze ochutnat naprosto stejnou recepturu jako v roce 1832. K tomu pravá vídeňská káva a na krásné odpoledne je zaděláno. Pozor ale, aby vám dobrou náladu z ochutnávky dortu nepokazila pokuta za špatné parkování. V centru Vídně totiž prakticky nezaparkujete. Doporučujeme proto zaparkovat na okraji města, například v parkingu P+R Erdberg na adrese Franzosengraben 2. Přímo z garáží nastoupíte do metra a pohodlně dojedete do centra města, případně ještě o pár stanic dále na zámek Schönbrunn. I tam si můžete dát dobrý Sacherův dort, ale přeci jen – originál je originál.